Ecobin • Nieuws

Buitenshuis afval scheiden met de Oval PMD

Een drietal trends op het gebied van afval in de openbare ruimte zetten het Nederlanse Ecobin aan tot het ontwerpen van een nieuwe afvalbak voor de buitenruimte: de Oval PMD.

De trends: allereerst de mogelijkheid om de afvalfractie Plastic tegenwoordig samen met Metaal en Drankkartons als PMD aan te bieden bij de afvalverwerkende bedrijven en daarop volop door gemeenten wordt ingespeeld. Ten tweede de toenemende aandacht voor de total cost of ownership van elk object, waarbij met name na de aanschaf de grootste kosten blijken te liggen. En ten derde de ontwikkeling dat van veel afvalbakken in de buitenruimte naar ‘minder maar beter en groter’ wordt gegaan.

Efficiënt scheiden - keuze voor twee stromen

Met elk van voornoemde trends is bij de nieuwe Oval PMD rekening gehouden. Ecobin heeft - na klankbording met gemeenten en specialisten – geconcludeerd dat het juist in binnensteden het meest efficiënt is om te kiezen voor scheiding van de twee meest relevante stromen: PMD en Restafval. Waar in testgemeenten ook voor papier nog een aparte bak werd geplaatst, blijkt die stroom in de buitenruimte vaak te vervuild om door de afvalbedrijven geaccepteerd te kunnen worden.

Duurzaam scheiden - oersterk, lange levensduur, made in Holland

Voor wat betreft de total cost of ownership zal de Oval PMD een verstandige aanschaf zijn. De in RVS vervaardigde afvalscheidingsbak blijft vrij van roest, is vandaal-proof en kent tevens een langere afschrijvingsperiode. De ecologische footprint is door materiaalkeuze en productie in Nederland als verantwoord te kwalificeren.

Slim scheiden - fors volume, makkelijke handling

De operationele kosten van de Oval PMD zijn lager dan bij de gemiddelde afvalbak; niet alleen omdat de binnenbakken (of zakken) beide door elk van de twee deuren uit te nemen zijn, maar vooral vanwege het volume van ruim 170 liter. De Oval PMD hoeft daardoor minder vaak geleegd te worden. Binnenkort kan een vulgraadsensor en beheersapplicatie meegeleverd worden waardoor mensen en materieel uitgekiend kunnen worden ingezet.

Mooi scheiden - fraai design, optioneel als reclamedrager

Maar ook de esthetiek en het ruimtebeslag spelen een rol. De Oval PMD oogt door zijn ovale vorm elegant en straalt kwaliteit uit. De twee deuren kunnen bovendien als geïntegreerde reclame- of informatiedrager worden uitgevoerd. Dit geeft de gemeente zowel de mogelijkheid om informatie (bijvoorbeeld over afvalscheiding) te geven aan het publiek, als de aanschafkosten terug te verdienen door een exploitatiecontract met Ecobin aan te gaan.

Overig nieuws

  • Geert Groote College, Amsterdam

    Geert Groote College Amsterdam kiest voor kwaliteit en elegantie van de Triangle-afvalbak

    De afvalbakken van Ecobin vallen ook in de smaak bij scholengemeenschappen. Zo schafte het Geert Groote College uit Amsterdam een

    Lees meer...
  • Triangle afvalbak

    Gemeente Vlaardingen bestelt vervolgserie Triangle-afvalbakken na geslaagde proefopstellingen

    Na een half jaar op een vijftal locaties grondig testen van de RVS afvalbak Triangle, is Gemeente Vlaardingen overgegaan tot

    Lees meer...
  • Buitenshuis afval scheiden met de Oval PMD

    Buitenshuis afval scheiden met de Oval PMD

    Een drietal trends op het gebied van afval in de openbare ruimte zetten het Nederlanse Ecobin aan tot het ontwerpen

    Lees meer...
  • Ecobin ondersteunt gemeenten met aanschaf en exploitatie afvalbakken tijdens de Dag van De Openbare Ruimte 2016

    Dag van de Openbare Ruimte 2016

    Op 28 & 29 september vond in de Jaarbeurs de Dag van de Openbare ruimte 2016 plaats. Het jaarlijkse ontmoetingsmoment voor

    Lees meer...
  • Afvalbak Lora bij wijkwinkelcentrum Holterbroek, Zwolle

    Wegens succes uitgebreid: Gemeente Zwolle gaat voor groter, mooi, functioneel én duurzaam.

    In veel gemeenten worden heroverwegingen gemaakt t.a.v. het bestand van afvalbakken in de openbare ruimte. De tendens neigt duidelijk naar

    Lees meer...
  • 1
  • 2